Abonneren  Inloggen

Tips & Tricks: Creatief met de printer

7 maart 2024

In PRINTmatters delen we graag kennis. Kennis waarmee je klanten nog beter kunt adviseren, de bedrijfsefficiency kunt verbeteren of om te inspireren. Dit keer deelt Probook tips over het digitaal printen van boeken.

Creatieve boekenmakers die niet bang zijn om te experimenteren, opgelet! Regelmatig kloppen klanten bij ons aan omdat ze iets vernieuwends willen. Iets waarmee ze de originaliteit van hun boek kunnen laten zien aan de lezer. En om van elk boek een uniek exemplaar te kunnen maken, komen tegenwoordig steeds meer boeken vers uit de printer in plaats van vers van de pers.

Zoals bekend heeft het digitaal printen van boeken vele voordelen ten opzichte van offset drukken. Flexibiliteit in oplage, materiaal en bedrukking is daarin de grootste winst. Met printers kan je producties maken die in offset vrijwel onmogelijk zijn. Of onbetaalbaar. Voor creatieve en unieke boeken is het hebben van een digitale printer bijna een must voor drukkers. Met onze tips haal jij het meeste uit de flexibiliteit van de digitale pers.

Verschil offset en digitaal

De professionele boekenmaker weet het al: het grootste voordeel van printen is dat er geen offsetpers ingericht hoeft te worden en dat je geen dure drukplaten nodig hebt. Hierdoor zijn de opstartkosten voor printen erg laag en is het maken van een afdruk goedkoop. Daarnaast kan je met printers op elk vel een andere bedrukking printen. Dit zorgt ervoor dat het betaalbaar is om één boek te laten maken. Door creatief om te gaan met de voordelen van printen maak je originele en verrassende boeken, waarbij elk exemplaar in de oplage uniek kan zijn.

Tip 1: Variabel omslag

Op een digitale pers print je gemakkelijk het ene ontwerp na het andere. Maak gebruik van deze functie door meerdere varianten achter elkaar te printen en het omslag van boeken te laten variëren. Zo krijgt elk boek een unieke uitstraling (foto boven). Denk bijvoorbeeld aan gepersonaliseerde notitieboeken met op ieder boek een andere naam. Of omslagen in alle kleuren van de regenboog zonder al te hoge kosten. Kan de klant niet kiezen tussen verschillende ontwerpen voor het omslag, gebruik ze dan allemaal. Daarnaast zien we regelmatig dat variabel printen wordt gebruikt om limited edition boeken te voorzien van een uniek nummer. Met een geprint omslag heb je de mogelijkheid om van elk boek een uniek exemplaar te maken.

Tip 2: Eenvoudig meerdere uitvoeringen

Door de lage opstartkosten is het mogelijk om verschillende versies te produceren van hetzelfde boek. Zo heb je de mogelijkheid om vertalingen gelijktijdig met het origineel te printen. Niet alleen de inhoud, ook met de uitvoering kan je flexibel omgaan. Een luxe hardcover en een softcover weggeefvariant van hetzelfde boek, met een printer heb je geen grote investering nodig. Daarnaast geeft printen de optie om binnen een grotere oplage een aantal speciale edities te realiseren, denk bijvoorbeeld aan een exemplaar met een groter lettertype voor slechtzienden.

Verschillende papiersoorten in één boek.

Tip 3: Verschillende papiersoorten door elkaar

Bij een printer met meerdere papierlades is het mogelijk om verschillende papiersoorten door elkaar heen te drukken. Het drukwerk komt vergaard uit de printer en kan daarna direct verwerkt worden. Wil je foto’s op gestreken papier voor een mooie weergave en de tekst op houtvrij offset papier voor de leesbaarheid? Geen enkel probleem voor de digitale printers. Voor kunstboeken is het ook interessant om meerdere materialen te gebruiken om de creativiteit van de kunstenaar in boekvorm weer te geven. Van kalkpapier tot papier met vezels, zo lang het papier door de printers heen loopt, kunnen de vellen gemakkelijk in één run gedrukt worden voor een visueel aantrekkelijk boek.

Tip 4: Experimenteer erop los

Door de lage opstartkosten is het maken van een proefdruk betaalbaar en kan je met een klein budget grote experimenten doen. Laat meerdere versies van een proefdruk maken om te kijken welke pdf-export het beste resultaat geeft. Test verschillende papie soorten en uitstralingen om te bepalen wat goed past bij het boek. Of bedenk iets anders creatiefs. Met de flexibiliteit van de digitale persen kan je gemakkelijk vernieuwende en creatieve boekideeën tot leven wekken. Bij Probook zijn we niet vies van experimenteren, dus kom maar op met jouw project!

Tekst: Maureen Molkenboer, Probook